Praktisk info - A-Å

Her har vi samlet praktisk info for alle som bor i eller går med tanker om å flytte til det flotte sameiet vårt.

Alle
  • Alle
  • A
  • B
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • u
  • V
  • W
  • Y
  • z

A

Ansvar:
Som eier i et sameie har du ansvar og plikter som fremgår av eierseksjonsloven, vedtektene og husordensreglene. Du har også ansvaret for at de som bruker boligen følger sameiets vedtekter og husordensregler, og ikke påfører øvrige brukere av eiendommen unødig ulempe.

B

Brannsikring:
Beboer er pålagt å utstyre leiligheten med brannslukningsapparat/brannslange. Vi anbefaler skumapparat fremfor pulverapparat.

Brannvarsling:
Ved brann eller røyk i trappeoppgangen skal man holde seg inne i sin egen leilighet, evt. på terrassen.  Vent på redning fra nødetatene.

ELOTEC AJAX felles brannvarslingsystem
I over 90 % av leilighetene i Bera Midtre er det i 2023 installert et felles trådløst  brannvarslingsystem.  En røykvarsler inni leilighetene er tilkoblet en føler i trappegangen, og hver leilighet har en avstillingsknapp for sin interne røykvarsler.Blir det mye røyk og damp av peis eller matlaging slik at varsleren i leiligheten piper, har man to minutter på seg til å trykke på avstillingsknappen, slik at varselet ikke går videre. Du har også 10 minutter til utlufting, før alarmen evt. piper igjen. Det betyr at ingen andre beboere blir plaget av falsk alarm!

Tryggheten med systemet er at ved røykutvikling som ikke er stoppet av beboer innen to minutter, vil det automatisk gå en melding med varsellyd til alle i styret, samt høyt lydvarsel i trappegangen i blokka.  Representantene i styret vil kunne se hvilken leilighet som har utløst brannalarm, og de varsler brannvesenet.
Ved røykutvikling og brann teller hvert minutt for å redde verdier og menneskeliv, og med felles trådløs brannvarsling kan alle komme seg i trygghet umiddelbart.

 

D

Dugnad:
Dugnad avholdes i begynnelsen av mai. Dette er en fin anledning til å møte naboene og gjøre en innsats for fellesskapet. Det er likevel slik at dugnaden ikke alltid passer for alle. Ta gjerne kontakt med styret hvis du heller ønsker å gjøre andre oppgaver for fellesskapet.

Dyrehold:
Det er ingen konkrete restriksjoner for dyrehold i sameiet, men det er en hovedregel som sier at dyreholdet ikke skal påføre andre sjenanse eller ulempe. Hunder skal holdes i bånd på hele sameiets eiendom, og ekskrementer skal fjernes.

Dryppneser:
Det er viktig at vannet fra kassene renner ned rett under kassene.  Vi hjelper derfor vannet på rett vei ved å ha dryppneser, eller noe annet som henger ned under kassene der det er åpning.  Er det opprinnelige falt ut, kan du enkelt ordne dette selv: Grav litt i hullet under kassen, klem sammen en skumgummi og stikk oppi hullet slik at den fester seg og stikker 5-10 cm ut. Den vil utvide seg inni kassen og sannsynligvis holde seg der - og sørge for at overflødig vann renner ut under og videre til sluket.

E

Eierseksjonsloven:
Det er eierseksjonsloven som har bestemmelser for drift og organisering av sameiet. Loven inneholder en rekke bestemmelser om hvordan sameiet skal drives og om hvilke rettigheter eierne skal ha.

Elektrisk:
Seksjonseier er selv ansvarlig for sitt elektriske anlegg. Dette inkluderer gjennomføringer, kabler, kurser og sikringsskap med tilhørende sikringer. Sameiets ansvar begrenser seg til hovedinntaket og lysnettet for fellesarealer.

El-leverandør:
Det er Å Energi som nå er netteier i Drammen Kommune. Mer informasjon finner du på https://www.aenergi.no/no. Kraft kan kjøpes av Å Strøm eller andre som tilbyr dette i vårt område. Sameiet kjøper strøm av Entelios (som er en del av Å Energi), hvor vi får rimelig kraft gjennom vårt Coop-bedriftsmedlemskap.

El-billading:
Det er installert et felles system for lading av el-bil i garasjene.  Brukerne betaler selv for strømmen, gjennom et kortsystem. Ladepunkt må bestilles av den enkelte garasjeeier. Ta kontakt med styret for å få vite hvilke krav som stilles til leverandør.

Hvordan benytte laderen du har installert
Bestillingsskjema ladestasjon Bera Midtre 2024
Lade-info fra DEFA
715000-Product-sheet_DEFA-Power-NO-E02.pdf
eRange-DEFA-Power-i-anlegg.pdf

F

Feiing:
Drammenregionens brannvesen sender ut feievarsel direkte til beboere/leiligheter som har ildsted. Det er eier av leiligheten som er ansvarlig for vedlikehold av ildstedet.  Dette varsles i eget skriv fra feiervesenet, og det er viktig at man enten er hjemme eller henger en lapp på døra hvor man gir beskjed om at det er klart for feiing. (Peis/ovn/spjeld er lukket). Vaktmester kan bistå med utlån av stiger

Fellesareal:
Til fellesareal regnes alt som ikke er avgrenset som privat bod,  som oppgang, trapper, sykkelbod og uteområdene. Disse områdene skal til en hver tid holdes ryddig. Oppgangen er å anse som en rømningsvei, så det er ikke tillatt å oppbevare møbler eller lignende i dette området.

Felleskostnader:
Felleskostnader betales månedlig, og fastsettes av styret i forbindelse med behandlingen av budsjettet. Kostnadene dekker flere bokostnader, slik som felles vedlikehold, forretningsførsel, bygningsforsikring og tv/bredbånd. En mer uttømmende oversikt over hva felleskostnadene fremgår av sameiets regnskap og budsjett.

Forsikring:
Sameiet har felles forsikring av bygningene. Ved bygningsskader må styret kontaktes snarest, evt. vaktmester Morten Eriksen, tlf  90204734.  NB: Seksjonseier må selv tegne innboforsikring!

G

Gjesteparkering:
Det er gjesteparkering ved enden og begynnelsen av blokkene, samt mange gjesteparkeringer ved søppelstasjonen (forbi innkjøringen til til 1. og 2. Bera). Det er kun lov å stå på oppmerkede plasser.

H

HMS (Helse, miljø og sikkerhet):
Det er styret som har det overordnede ansvaret for HMS-arbeidet i sameiet. Hvert år utarbeider vi et egenmeldingsskjema som beboerne fyller ut og beholder, som en påminnelse/bevisstgjøring.

Husordensregler:
Vi kaller det for Trivselsregler.  Du finner lenke til disse på siden "Om oss".

I

Informasjon fra styret:
Styret informerer ved jevnlige informasjonsskriv som sendes beboerne til oppgitt mailadresse.  Ønsker man ikke å få informasjon på mail, legges det i den enkeltes postkasse. Har man spørsmål er det bare å ta kontakt med styrets representanter.

Internett:
Sameiet har løsning for bredbånd og TV fra Telia, levert gjennom fellesskap med Solås KabelTV.  Bredbåndshastigheten er 30 Mbps. Seksjonseier kan utvide denne hastigheten ved å inngå egen avtale med Telia. Ved problemer med mottakerutstyr eller mottakerforhold, kontakt Telia.

K

Kildesortering:
Det er lovpålagt kildesortering i Drammen kommune. Matavfall skal sorteres i egne bioposer som blir utlevert av renovasjonsselskapet. Vaktmester sørger for påfyll av poser, som ligger i søppelstasjonen. Det er egne beholdere for matavfall, restavfall, plastavfall og papiravfall.  Pappesker skal leveres flate, da de ellers tar for mye plass i beholderen.

Les mer om kildesorteringen på www.rfd.no

Kabel-TV:
Sameiet har felles leverandør av tv-signaler. Alle leiligheter har en grunnpakke inkludert i felleskostnadene, og det følger med en enkel dekoder i hver enkelt leilighet. Den enkelte beboer kan selv bestille dekodere med flere funksjoner, hos Telia.

Kanalpakke:
Kanalpakken fastsettes av sameiets leverandør, Telia. Det er mulig å få flere tv-kanaler, men da er det en egen avtale mellom andelseieren og leverandøren.

L

Ladesystem for el-bil
Se søknadskjema og informasjon om systemet på Info/E for El-billading.

Leilighetene:
På grunn av topografien, terrassegatene og garasjene er det er litt forskjellige leiligheter på Bera - opprinnelig med 1 eller 3 soverom.  Noen har utvidet leilighetene sine i bakkant, og fått flere soverom, bad eller oppholdsrom. Her finner du opprinnelige tegninger av de forskjellige leilighetene:  1. etasje byggtype a., 2. etasjer  3. etasjer, To-roms leilighet,  Leilighet over/ved tunellen.

Lekeplasser:
Det er etablert lekeplass ved Bera Øvre. Lekeplassen er dette sameiets eiendom er til bruk for barn som bor i sameiet og for de som er på besøk.  Med skogen så tett på oss, leker mange barn der, bla bygger de hytte.  For større barn er det kort vei til skolens lekeplass, og ski- og sykkelløyper i Aronsbakken.

Låssystemer:
Låssystem for ytterdører i Bera Midtre er i februar 2021 byttet til elektroniske brikker. Hver leilighet får 4 brikker, og kan bestille flere av styret om nødvendig.

M

Markiser:
Godkjente markisefarger/-mønster finner du på:  Om oss/Trivselsregler.

Membran - info og venteliste
Nyttig informasjon om membran og legging av nytt terrassegulv, samt venteliste på arbeidet. Membranbytte

Måleravlesing:
Alle strømmålere leses av automatisk av netteier, man vil derfor ikke motta måleravlesningskort.

N

NØKLER
Disse har fullmakt til å skrive ut rekvisisjon på nye nøkler:

  • Knut Arvid Syvertsen, styreleder / tlf. 928 85 350
  • Morten Eriksen, vaktmester / tlf. 902 04 734

Nøkkel til leiligheten gir også adgang til leilighetens bodområdet. Det er mulig å få utebod, postkasse og hengelås integrert i låssystemet, slik at du betjener alt med kun èn nøkkel.  Ved bestilling av ny sylinderlås/hengelås, ta direkte kontakt med Dormakaba.

Inngangsdørene har fra 2021 et låssystem med elektronisk brikker.  Ønsker du flere enn de som følger med leiligheten, kan disse bestilles gjennom styreleder.

O

Ordensregler

I Bera Midtre har vi kalt reglene for Trivselsregler, og du finner dem på T.

P

Parkering:
Alle har egen garasje eller parkeringsplass i garasjeanlegget. Det er i tillegg noen oppmerkede parkeringsplasser i sameiet, samt en stor parkeringsplass ved Bera Midtres avfallstasjon (ovenfor innkjøringen til 1. og 2. Bera Terrasse). Av hensyn til fri ferdsel er det ikke lov til å parkere på andre steder enn på oppmerkede områder.

Parkering for tilhenger og bobil:
Tilhengere  kan parkeres på den gruslagte "ballplassen" mellom 2. og 3. Bera - etter at kontaktinformasjon og reg.nr. er levert til styret. Bobiler kan etter avtale stå parkert i sommerhalvåret.

Peisovner:
Sameiet er ansvarlig for pipeløp, feierluker og sotluker, mens den enkelte seksjonseier er ansvarlig for evt. peisovner med tilkobling. Dersom det kommer pålegg knyttet til utstyr inne i den enkelte leilighet fra feiervesenet (Drammenregionens brannvesen) under stedlig tilsyn, vil den enkelte måtte utbedre dette selv.

Pergola:
Godkjent pergola finner du på: Om oss/Trivselsregler.

Postkasser:
Alle leiligheter har postkasser i oppgangen.  Navneskilt bestilles gjennom styret, slik at det blir enhetlig utseende på skiltene.

Postkasse ute:
Ved hver oppgang er det satt opp en hvit postkasse, til levering av aviser o.a.

 

R

Radon:
Det er foretatt radon-målinger i sameiet. Resultatet av disse var at det ikke er helseskadelige verdier i grunnen. Det er imidlertid lenge siden målingene ble foretatt, så hvis man har mistanke om at det er radon-problemer i din leilighet, må du ta kontakt med styret. Sameiet er pliktig til å måle, vurdere og iverksette tiltak for å forhindre radongass i boligene.

RØYKVARSLER: ELOTEC AJAX felles brannvarslingsystem
I over 90 % av leilighetene i Bera Midtre er det i 2023 installert et felles trådløst  brannvarslingsystem.  En røykvarsler inni leilighetene er tilkoblet en føler i trappegangen, og hver leilighet har en avstillingsknapp for sin interne røykvarsler. Blir det mye røyk og damp av peis eller matlaging slik at varsleren i leiligheten piper, har man to minutter på seg til å trykke på avstillingsknappen, slik at varselet ikke går videre. Du har også 10 minutter til utlufting, før alarmen evt. piper igjen. Det betyr at ingen andre beboere blir plaget av falsk alarm!
Tryggheten med systemet er at ved røykutvikling som ikke er stoppet av beboer innen to minutter, vil det automatisk gå en melding med varsellyd til alle i styret, samt høyt lydvarsel i trappegangen i blokka.  Representantene i styret vil kunne se hvilken leilighet som har utløst brannalarm, og de varsler brannvesenet.

S

Seksjon:
En seksjon er betegnelsen som brukes om en bolig eller et næringslokale i en bygning som er seksjonert etter reglene i eierseksjonsloven. Som seksjonseier har du enerett til den seksjonen du har kjøpt. Seksjonene har litt forskjellige størrelser, og tegninger av disse kan du finne på bokstaven L.

Screens:
Godkjente screens vil du finne på: Om oss/Trivselsregler.

Sluk på terrassene:
Finn ut hvor sluket (noen steder er det to sluk) befinner seg.  Beboere er ansvarlig for å holde slukene åpne, og vi foreslår en sjekk vår og høst.

Snøbrøyting:
Sameiet har inngått avtale om brøyting og fjerning av snø.

Stoppekran:
En evt. lekkasje kan få store konsekvenser for flere leiligheter, så vi ber om at stoppekranen stenges om du planlegger å være borte noen dager. Spørsmål om skifte av stoppekran kan rettes til vaktmester.

Styret:
Styret velges på sameiets årsmøte. Styret skal lede i samsvar med loven, vedtektene og vedtak på årsmøtet. Styret har fullmakt til fatte vedtak i alle saker som ikke er lagt til andre organ i loven eller vedtektene.

Styret består av styreleder, fem styremedlemmer og ett varamedlem.

Kontaktinformasjon til styret finner dere nederst på nettsiden, på "Om oss". Mail til styret er beramidtre@gmail.c0m

T

Terrasser:
De innvendige flatene på terrassene er ansett som innvendig areal, og vedlikeholdsplikten påhviler derfor den enkelte seksjonseier. Pga membran som ligger under terrasse-overflaten, og den arkitektoniske helheten i boligmassen, blir det avgjort i generalforsamling hva den enkelte kan bygge/dekorere med.

Beboer er ansvarlig for å holde slukene på terrassen åpne.

Terrassemembran - info og venteliste
Nyttig informasjon om membran og legging av nytt terrassegulv, samt venteliste på arbeidet. Membranbytte

Terrassedører:
Skifte av terrassedører må meldes til styret før arbeidet igangsettes, slik at godkjente dører bestilles og membran på terrassen blir ivaretatt.

Trappevask:
Hver oppgang avtaler om de ønsker å vaske selv, eller sette bort vaskingen til et firma.

Trekanttak:
Det er kun «trekanttak» som er tillatt å sette opp på terrassen. Dette taket er forhåndsgodkjent av sameiet og kommunen, og det kan kun monteres foran kjøkkenutgangen. Det er svært viktig at membran mellom terrassen og leiligheten under ikke blir skadet. Det må gis beskjed til styret før oppsetting, og da også opplysninger om hvem som monterer.  Beskrivelse av tillatt takløsning fås ved henvendelse til vaktmester.

Trivselsregler:
Disse er utarbeidet for at vi skal ta hensyn til hverandre, og trives! Du finner lenke på siden "Om oss".

Turløyper
Skogen ved Bera har mange fine turstier, helt opp til bla Landfalltjern og Skimten. Ved turheisen starter en lysløype/turvei som går helt til Solbergelva, med mulighet for å gå enda lenger. Langs Drammenselva er det anlagt mange fine turstier.

TV
Sameiet har løsning for bredbånd og TV fra Telia, levert gjennom fellesskap med Solås KabelTV.  Bredbåndshastigheten er 30 Mbps. Seksjonseier kan utvide denne hastigheten ved å inngå egen avtale med Telia. Ved problemer med mottakerutstyr eller mottakerforhold, kontakt Telia. Pr. 1.1.24 er avtalen noe endret og gir oss større fleksibilitet,  for bla strømming. Alle beboere har fått mail om dette 9.11.23.  Ny Telia-avtale

 

U

Utekran:
Utevannet er for alle beboere og går på sameiets felleskostnader. Krannøkler er vanligvis oppbevart i nærheten av oppslagstavlen ved inngangspartiet.  Hvis nøkkel mangler kan vaktmester skaffe ny. Vannslanger oppbevares i bodrommene e.l ved inngangspartiene, og henger ute sommerstid. En del utekraner blir helt avstengt vinterstid, men de fleste utekranene er såkalte frostfri-kraner, og skal ikke stenges for hardt igjen.

Utleie:
Utleie skal alltid meldes til styret. Dette er bla pga sikkerhet i tilfelle brann.  Loven og vedtektene har begrensninger når det gjelder korttidsutleie av seksjonen. Som seksjonseier har du også ansvaret for at de som bruker boligen følger sameiets vedtekter og husordensregler, og ikke påfører øvrige brukere av eiendommen unødig ulempe.

Utvendig  vedlikehold:
Dette er boligsameiets ansvar, og følger en vedlikeholdsplan.  Terrassene er beboers ansvar, men det følger noen instrukser i forbindelse med enhetlig bygningsmessig utseende og sikkerhet.

V

Vaktmester:
Morten Eriksen, Eriksen Bygg og Dataservice, har vaktmesteroppdraget i Boligsameiet Bera Midtre. Skjer det skader på bygningene eller oppstår lekkasjer skal dette meldes til ham straks - tlf 902 04 734.

Varmepumpe:
Varmepumper må kun monteres på terrasse. Det må søkes styret om godkjennelse for montering. Godkjennelse innhentes FØR anskaffelse!

Vedlikehold:
Seksjonseier er ansvarlig for å holde sin del av bygningen i forsvarlig stand. Dersom denne plikten forsømmes vil man kunne havne i et erstatningsansvar ovenfor sameiet.  Hovedregelen for vedlikehold er at den enkelte seksjonseier er ansvarlig for vedlikeholdet i sin egen bolig (innvendig vedlikehold), og sameiet har ansvar for utvendig vedlikehold.  Sameiet dekker materiell til ytre vedlikehold, vaktmester kan låne ut stiger o.l. En nærmere presisering av hvor skillet mellom seksjonseiers og sameiets vedlikeholdsplikt fremgår av trivselsreglene og vedtektene.

Vedtekter:
Boligsameiet har egne vedtekter som er mer detaljrike enn loven når det kommer til seksjonseiers ansvar og plikter, styrets virke, og organiseringen av sameiet generelt.   Vedtekter 2022

Ventilasjon: Ventilasjon-i-leilighetene.pdf

Vinduer:
Skifte av vinduer må meldes til styret før arbeidet igangsettes, slik at godkjente vinduer bestilles. Vinduer må ha lufte-slisse øverst, pga ventilasjon.

W

Wi-fi
Wi-fi er inkludert i bredbåndsavtalen med Telia.

Y

Ytre vedlikehold:
Styret har utarbeidet en vedlikeholdsplan som gjelder for bygningsmassen.  Boligsameiet er ansvarlig for membran på terrassene og utvendige blomsterkasser. Ytre vedlikehold av hver leilighets terrasser og bodvegg er hver enkelt eier ansvarlig for.  Boligsameiet har et godkjent fargekart, og maling kan fåes gjennom vaktmester.

Å

Årsmøte:
Årsmøtet er sameiets øverste organ. I løpet av våren avholdes det årsmøte i sameiet. Innkallingen blir sendt på mail eller lagt i den enkeltes postkasse minst 8 dager før møtet. På årsmøtet behandles blant annet årsregnskapet og styrets årsmelding, og det gjennomføres valg av sameiets styre.

Har du saker som du ønsker å få tatt opp på årsmøtet må dette meldes styret innen en gitt frist.

Når det er nødvendig, enten fordi styret har behov for det, eller fordi minst 10 % av seksjonseierne krever det, avholdes det ekstraordinært årsmøte.